Beneficiile florilor de violetă pentru sănătate

Este foarte bine cunoscut faptul că din ce în ce mai multe persoane apelează la ajutorul medicinei alternative. Plantele medicinale devin alegerea numărul unu în detrimentul medicinei tradiționale, iar acest lucru se datorează în primul rând faptului că acestea provin din natură și nu dintr-un laborator. Natura și implicit plantele provenite din natură ne oferă o multitudine de beneficii. Prin proprietățile lor curative, acestea ne pot ajuta să prevenim și să combatem o serie de afecțiuni cu care ne confruntăm. Una dintre aceste plante minune pe care natura ne-a pus-o la dispoziție este violeta.

beneficii floare de violeta

medicina din flori

Ce sunt și unde au apărut violetele

Violeta, cunoscută în limbajul popular și ca toporaș, este o plantă medicinală erbacee, originară din Europa, perenă. Violetele sunt plante care cresc în principal în poieni, la marginea pădurilor sau în zăvoaie. Folosite de mii de ani de oameni în tratarea afecțiunilor de diferite feluri, aceste plante miraculoase sunt un izvor de sănătate, iar avantajul lor vine tocmai din faptul că se pot utiliza în totalitate, fie că vorbim despre flori, frunze sau rădăcini. Modalitățile prin care toporașii ne pot ajuta să ne menținem sănătatea de fier sunt variate, însă voi încerca în rândurile ce urmează să le aduc în prim-plan pe cele mai importante.

Parfumuri cu nuante de toporași

Întâmplător sau nu, frunzele toporașilor au formă de inimioară, iar florile formate din cinci petale catifelate de culoare violet, emană un parfum extrem de plăcut. Din acest motiv, din florile de violetă se prepară un parfum foarte fin. Fiind bogată în uleiuri volatile și mucilagii, această plantă are acțiune emolientă. Pe de altă parte, se poate folosi cu ușurință în prepararea uleiurilor esențiale, volatile, recomandate atât în tratarea afecțiunilor respiratorii, cât și pentru conferirea unui miros extrem de plăcut în casă. Mai mult decât atât, florile de violetă în combinație cu lavanda devin un stimulent sexual foarte puternic.

ceai de plante albastre
toporasi-plante-naturale

Violetele utile în detoxifierea organismului

Planta înflorită conține o serie de substanțe precum glicozide, saponine, vitamina C și săruri minerale. Datorită prezenței acidului salicilic, au proprietăți antiseptice, dezinfectante, sedative, în timp ce prezența mucilagiilor îi confera un efect purgativ, expectorant și laxativ, acesta din urmă fiind și motivul pentru care floarea de violetă este recomandată în ceaiurile pentru slăbit. Părțile subterane ale toporașilor ajută cu succes la neutralizarea toxinelor din organism și la eliminarea lor pe cale renală și intestinală. Infuziile de frunze proaspete sau de flori sunt recomandate în tratarea tusei sau a bronșitelor.

Pe lângă aceste moduri de întrebuințare, planta înflorită se mai poate folosi și pentru obținerea tincturii de toporași care se administrează în durerile reumatice sau împotriva bronhospasmelor sau spasme coronariene. Indiferent de cum alegem să ne folosim de această plantă miraculoasă, rezultatele sunt semnificative. Și atunci când o simplă coroniță de toporași poate să vindece ca prin minune durerile de cap, relaxează și elimină stările negative (credința populară), imaginați-vă ce poate să facă atunci când este folosită într-adevăr așa cum trebuie, în scopuri terapeutice.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *