Floarea de mușetel

Floarea de mușețel este o plantă medicinală recunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului. În funcție de zonă, mușețelul este cunoscut sub denumirea de romaniță, mătrice, mătricea, roman, romonel sau românică. Din punct de vedere științific, această plantă este cunoscută sub numele de Matricaria Suaveolens și face parte din familia Asteraceae. Fiind în egală măsură bună atât pentru copii, cât și pentru adulți, oamenii foloseau această plantă, încă din cele mai vechi timpuri, pentru a vindeca diferite afecțiuni. De exemplu, în Antichitate egiptenii, grecii și romanii foloseau mușețelul la scară largă pentru proprietățile sale. Începutul succesului pentru floarea de mușețel a fost în Evul Mediu atunci când a început să fie folosit impotriva astmului, colici, friguri, inflamații sau afecțiuni nervoase. Florile de mușețel sunt bogate in vitamine (vitamina C și B1), minerale și ulei eteric. Toate aceste vitamine sunt renumite pentru proprietățile antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliene, antialergice și cicatrizante. Mușețelul se poate consuma atât sub formă de ceai, infuzie, dar se poate folosi și sub formă de tincturi sau unguente.

beneficiile musetelului

ceaiul de musetel

Ceaiul de Mușetel

Ceaiul de mușețel dispune de proprietăți antiinflamatoare, analgezice, antiseptice, cicatrizante, emoliente, este benefic în vindecarea diverselor probleme ale pielii și poate fi folosit atât ca uz intern, cât și ca uz extern. De asemenea, se poate folosi pentru tratarea răcelilor de sezon și întărește sistemul imunitar. Pe lângă toate aceste beneficii, ceaiul de mușețel este foarte bun și pentru cei care suferă de probleme de anxietate și insomnii. Specialiștii spun că în cazul acestor persoane este recomandat să consume o cană de ceai înainte de culcare.  În cazul în care vă confruntați cu probleme de dantură (gingivite, abcese dentare, stomatite) infuzia de ceai este remediul perfect. De asemenea, dacă vă confruntați cu amigdalită sau dureri în gât este recomandat să faceți gargară cu ceaiul de mușețel de 3-4 ori pe zi. Nici frumusețea nu este ocolită de acest ceai! Studiile au demonstrat că o infuzie din acest ceai ajută la îndepărtarea aspectului de ochi obosiți și al cearcănelor.

Ceaiul și infuzia de mușetel – mod de administrare

  • Pentru tratarea afecțiunilor abdominale precum colici intestinale, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal sau diaree faceți o infuzie dintr-o linguriță de flori uscate la 200 ml apă clocotită. Dupa 10 minute infuzia se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi după mesele principale.
  • Pentru tratarea balonărilor stomacale faceți un amestec din mușețel (2 linguri), fenicul (2 linguri), frunză de mentă (4 linguri) și rădăcini de lemn dulce (4 linguri). Din acest amestec se pun 2 linguri la 25 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5 minute și se bea de 3-4 ori pe zi.
  • Pentru tratarea colicilor, gastritei sau a diareei se face un amestec de mușețel, mentă, coada-șoricelului, salvie și pelin. Din acest amestec se pun 2 linguri în 250 ml de apă și se lasă la infuzie aproximativ un sfert de oră după care se bea neîndulcit în două reprize pe zi.
  • Pentru tratarea rănilor și bubelor dulci se face o infuzie concetrată și se tamponează pe zonele afectate
infuzie de musetel
contraindicatii musetel

Mușetelul – Contraindicatii

În ciuda faptului că aduce foarte multe beneficii în tratarea unor afecțiuni, mușețelul nu este indicat atunci când sunteți sub tratament anticoagulant (medicamentație ce previne coagularea sângelui). Astfel veți suferi hemoragii deoarece o proprietate a mușețelului este aceea de a crește efectul pastilelor. De asemenea, nu este indicat nici pentru persoanele hipertensive. Persoanele care suferă de astm sau alergii trebuie să consume ceai de mușețel cu precauție. În cazul în care simțiți o senzație de greață și vomă este posibil să fie de la ceaiul de mușețel care depășea concentrația optimă. Nu este indicat să luați o aspirină sau medicamente sedative cu ceai de mușețel. Ideal ar fi ca pentru a începe o cură cu ceai de mușețel ar fi bine să consultați un specialist. Pentru persoanele gravide, aproape orice infuzie din plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină, însă atât mușețelul, cât si teiul, dacă sunt consumate în cantități mici nu vor fi probleme. Una peste alta, trebuie evitate tinctura și uleiul de mușețel.

ceai natural plante

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *