Detoxifierea organismului

Pentru a face detoxifierea organismului, primul pas este să încercăm pe cât se poate să reducem consumul de mâncare bogată în toxine. Asta înseamnă că trebuie să „ne luăm adio” de la preparatele cu carne grasă și alte feluri de mâncare. Dar, una peste alta și preparatele sau felurile de mâncare bogate în detoxifianți au gust bun. De exemplu, ca o alternativă la carnea de porc sau cea de vită, specialiștii nutriționiști recomandă consumul de carne de pește (somon, macrou, sardele și ton) sau carne de pui organic fără piele, carne de curcan sau de vânat. De aceea, pe parcursul acestui articol voi încerca să explic care sunt preparatele și alimentele de care trebuie să te ferești atunci când faci detoxifierea și care sunt acelea pe care trebuie să le consumi. Pentru început să ne îndreptăm atenția spre alimentele si produsele bogate în proprietăți detoxifiante.

detoxifierea organismului

mancare sanatoasa

Alimente și produse ce ajută la detoxifierea organismului

Produsele spre care trebuie să vă îndreptați atenția sunt, în primul rând, fructele. Majoritatea fructelor ajută la detoxifierea organismului, dar cele mai cunoscute sunt kiwi, caisele, papaya, fructele de pădure, mango, strugurii (în special cei negri), bananele și pepenii. Este important să știm că bananele nu trebuiesc consumate în cantitate mare. Specialiștii nutriționiști recomandă cosumarea a cel mult 2 banane pe zi. Un alt produs de bază pentru detoxifiere este ceaiul din planteLegumele sunt și ele deosebit de importante pentru organism. Acestea sunt bogate în atioxidanți, vitamine etc. Iată câteva exemple de legume care trebuiesc folosite atunci când faceți detoxifierea organismului: anghinare, ardei gras, sfeclă, brocolli, varză roșie, spanac, castraveți, roșii, dovleac și lista poate continua. De asemenea, mâncărurile pe bază de cereale și pește sunt extrem de bune pentru detoxifierea organismului.

Când se recomandă detoxifierea?

Specialiștii în nutriție recomandă ca detoxifierea organismului să fie făcută cel mult de două ori pe an: primăvara și toamna. De ce doar în aceste două anotimpuri? Pentru că, de exemplu, primăvara metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentația de pe timpul iernii la alimentația de pe perioada primăverii trebuie să fie cursivă. Nu trebuie să se fie bruscă ( este ca și cum facem trecerea unei centrale de pe rece pe cald). De aceea, această schimbare are nevoie de o perioadă de reacomodare. De asemenea, toamna trebuie să-i dam organismului multe legume pentru a-și începe procesul de curățare. În plus, nu este în regulă nici să consumăm o cantitate mare de calorii, fie ele provenite și din legume sau fructe deoarece în acest fel organismul nu se poate detoxifia( nu va avea perioadă de repaus de care v-am vorbit în rubricile de mai sus). În linii mari, acest proces de detoxifiere a organismului se face pe parcursul a cel mult 7 zile.

cand se face detoxifierea organismului
mancare proprietati detoxifiante

Detoxifierea excesivă

Dacă vă gandiți la o strategie pentru detoxifierea organismului este bine să nu ajungeți în extrema cealaltă. Adică să consumați pe o perioadă de timp lungă doar preparate lichide pe bază de fructe, legume etc. Bineînteles că ele sunt benefice pentru organism, însă nu trebuie exagerat. Tot ce este dus la extrem va crea probleme pe viitor. Sistemul digestiv va fi primul care va întâmpina aceste probleme deoarece organismul nu este obișnuit să consume o perioadă lungă de timp doar produse lichide. De asemenea, trecerea de la aceste produse la ceva mai consistent (carne sau preparate cu carne) se va simți prin disconfort al aparatului digestiv. În concluzie, aceste cure, dacă le putem numi așa, nu trebuie sa fie duse la extrem. De exemplu, nu este bine să consumăm doar 500 de calorii pe zi deoarece cu siguranță vom pune echilibrul organismului în pericol.

Author

One Reply to “Detoxifierea – ce trebuie să mâncăm”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *